خبرگزاری مهر - گروه استانها- سمیه نوری: با توجه به شروع ثبتنام مدارس به منظور نام نویسی دانش آموزان برای سال تحصیلی پیش رو ماجرای تکراری دریافت شهریه در مدارس دولتی جلب توجه میکند و صدای والدین از دریافت هزینههای سرسام آوری که مدارس دولتی در قبال ثبتنام دانشآموزان دریافت میکنند، به گوش میرسد.
در حالیکه مدارس دولتی تنها باید هزینه کتاب و بیمه را از دانش آموزان دریافت کنند اما این روزها شاهد اعتراض و جدال از سوی والدین و مدیران مدارس برای پرداخت هزینههایی با عنوان شهریه هستیم.
ثبت نام دانش آموزان همواره یکی از دغدغههای اصلی والدین بوده و هست اما با وجود اعلام وزارت آموزش و پرورش و ادارات آموزش و پرورش در استانها مبنی بر اینکه دریافت شهریه در هنگام ثبت نام ممنوع است اما مدارس چه به صورت رسمی و یا در هنگام تحویل کارنامه و پرونده تحصیلی دانش آموزان اقدام به تقاضای دریافت وجه میکنند.
والدین دانش آموزان در این روزها علاوه بر پیدا کردن مدرسه برای فرزندان خود با مشکل تقاضای وجه نیز روبهرو هستند که مشکلات آنها را دوچندان کرده زیرا بعضی خانواده دارای چند فرزند هستند و تأمین اجباری وجه برای آنان مشکلاتی را ایجاد کرده است.
دریافت شهریه در مدارس دولتی ممنوع است
سلمان محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در مدارس دولتی هنگام ثبتنام و یا تحویل کارنامه به هیچ وجه نباید پولی جز هزینه درج شده پشت جلد کتابها و بیمه از دانش آموزان دریافت شود.
وی افزود: بر اساس قانون شورای آموزش و پرورش گروه انجمن اولیا و مربیان میتوانند کمک و مشارکت مردمی برای اداره مدارس کمک کنند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه با اشاره به هزینههای متفاوت مدارس غیر دولتی، تصریح کرد: مدارس غیر دولتی مانند تیزهوشان و شاهد قانون خاص خود را داشته و با توجه به امکانات مدارس در دریافت شهریه نوساناتی دارد.
محمدی بیان کرد: طبق نرم افزاری که در شورای مدارس غیر دولتی تعیین شده میزان شهریه دریافتی این مدارس از اولیا در آینده اعلام خواهد شد.
وی با اشاره به میزان دریافت شهریه مدارس غیر دولتی، خاطر نشان کرد: تاکنون میزان دریافتیها به عنوان شهریه در این مدارس اعلام نشده اما طبق تصمیمات انجام شده تا تعیین قطعی شهریهها مبنا را بر قیمت سال گذشته گذاشته و دانش آموزان را ثبتنام کنند.
محمدی بهترین مدرسه را نزدیکترین مدرسه دانست و گفت: طبق این شعار از اولیا خواهشمندیم فرزندان خود را به بهانه شرایط و امکانات خاص در مدارس دورتر ثبتنام نکنند تا بعدها در طول سال تحصیلی به مشکلات ترافیکی و سرویسی برخورد نداشته باشند.
بازدید روزانه ۱۰ اکیپ بازرسی در مدارس
بهمن نریمانی رئیس اداره ارزیابی، عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در مدارس دولتی مبلغی به اسم شهریه وجود ندارد و بر اساس ماده یازده قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش هزینههای دریافتی تنها به منظور کمکهای داوطلبانه و با رضایت اولیا دانش آموزان دریافت میشود.
وی با اشاره به بازرسی و نظارتها بر نحوه ثبتنام مدارس، افزود: در تمامی مناطق، شهرستانها و نواحی مختلف در استان کرمانشاه از روز نخست ثبتنامها تیمهایی را به منظور بازرسی آماده کرده و به صورت روزانه ۱۰ اکیپ بازرسی در مدارس حضور پیدا میکنند و در صورت دریافت هرگونه وجه از اولیا مسئولیت قانونی داشته و طی یک فراخوان اداری تذکرات لازم داده میشود.
رئیس اداره ارزیابی، عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش تصریح کرد: به طور کلی مدارس سه دستهاند و شامل مدارس دولتی، مدارس خاص (نمونه دولتی، استعداد درخشان و شاهد) و مدارس غیر دولتی هستند که عمده مدارس استان کرمانشاه دولتی بوده و در قبال ثبتنام دانشآموزان شهریهای دریافت نمیکنند اما مدارس غیر دولتی بر اساس آئیننامههای خاص خود مبالغی را دریافت خواهند کرد.
نریمانی با اشاره به افزایش میزان شهریههای در سال جاری، تصریح کرد: اگرچه در سال جاری تلاش شده که افزایش شهریه وجود نداشته باشد اما طبق بررسیهای انجام شده در مدارس خاص که به طور میانگین افزایش ۲۰ درصدی شهریهها را شاهد هستیم.
وجود سامانه ثبت شکایات برای اعتراض اولیا و دانشآموزان
وی با بیان به اینکه سامانه ثبت شکایات طراحی شده، خاطرنشان کرد: در صورت بروز هرگونه تخلفات و دریافت شهریه در مدارس اولیا و دانشآموزان میتوانند از طریق سامانه ثبت شکایات به آدرس http://shekayat.medu.ir/ مراجعه کرده و اعتراض و شکایات خود را عنوان کنند.
نریمانی ادامه داد: حد معمول رسیدگی شکایات یک هفته بوده اما میانگین پاسخگویی به شکایات در استان کرمانشاه سه روز است و در صورتی که شکایت به صورت حضوری ابلاغ شود در همان روز پیگیری لازم صورت خواهد گرفت.
با وجود اینکه مدیرکل آموزش و پرورش و رئیس اداره ارزیابی، عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش استان کرمانشاه دریافت هرگونه وجه هنگام ثبت نام در مدارس دولتی را تخلف اعلام کرده است اما برخی از مدیران مدارس در حین ثبت نام از دانشآموزان، مبالغی را درخواست میکنند که به نارضایتی والدین منجر شده است.
دریافت شهریه از خانوادههای محروم و حاشیه نشین
آرزو عسگری یکی از والدین دانش آموز دبستانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با وجود اینکه دریافت شهریه از دانش آموزانی که در مدارس دولتی تحصیل میکنند ممنوع اعلام شده اما مدیر مدرسه برای ثبت نام دخترم مبلغ ۵۰۰ هزار تومان درخواست داده است.
وی با اشاره به اینکه مدارس دولتی معنای واقعی دولتی بودن خود را از دست دادهاند، افزود: اگر قرار است مدارس دولتی هزینههایی مانند مدارس غیر دولتی دریافت کنند پس اسم دولتی را از روی این مدارس باید برداشت و بسیاری از خانواده در محلات حاشیه نشین و محروم حتی توان سیر کردن شکم فرزندان خود را هم ندارند چه رسد به پرداخت هزینههای سرسام آور شهریه مدارس که مشکلاتی را به وجود آورده است.
مادر این دانش آموز ادامه داد: هزینههای دریافتی به بهانههای مختلفی مانند کمک به مدرسه و یا تهیه لوازم مورد نیاز دانش آموز بوده اما حتی این هزینهها صرف مدارس هم نمیشود چرا که کوچکترین تغییری در امکانات و ظاهر مدرسهها ایجاد نمیشود.
عسگری با بیان اینکه لباس فرم دانش آموزان با شرایط خاصی از سوی مدارس باید تهیه شود، گفت: در شرایطی که مردم از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار نبوده مدیران و مسئولان شروطی مانند تهیه لباس فرم مدرسه از یک تولیدی مشخص و برند خاص با هزینهای حدود ۳۰۰ هزار تومان که خود مدارس آنها را معرفی میکند را عنوان میکنند.
وی ادامه داد: از مسئولین مربوطه در آموزش و پرورش خواهشمندیم این موضوع را جدی گرفته و شرایط را برای تحصیل دانش آموزان سختتر نکنند زیرا پرداخت این هزینهها از توان خانوادههای بسیاری خارج بوده و این موضوع تنها به دانش آموزان مناطق محروم لطمه میزند.
اعتراض بی جواب والدین در برابر پرداخت هزینههای اجباری به مدارس
حمید زارعی یکی دیگر از والدین دانش آموزان در گفتگو با خبرنگار مهر با گله و شکایت از شهریههای مدارس دولتی، اظهار کرد: با وجود اینکه مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه چندی پیش دریافت شهریه از دانش آموزان را ممنوع اعلام کرد اما همچنان شاهد دریافت هزینههای ۸۰۰ هزار تومانی بابت ثبتنام هستیم.
وی افزود: هرساله بر سر دریافت شهریه مدارس دولتی والدین اعتراضات خود را اعلام میکنند اما رسیدگی از جانب مسئولین مربوطه در اداره آموزش و پرورش کمتر دیده میشود و همیشه اعتراضات والدین در مقابل پرداخت هزینههای اجباری بی جواب میماند.
خبرگزاری مهر را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
نظر شما